På slutten av 1970-tallet dannet Jon Husø og Terje Emberland et band som het Caligaris Kabinett. Bandet spilte inn to singelplater i 1981, "Radiokommunikasjon"/ "Telefonkontakt" og "Ung og arisk"/"Den tredje mann". Sjangeren var innen new wave og ska. Etter at Caligari ble oppløst i 1982, prøvde Jon og Terje seg med ulike band, Terje bl.a. med Moonlight and Loveboys og Jon med Huitfeldt. Da de to møttes igjen musikalsk på slutten av 80-tallet, var det i et bluesband. Med i dette bandet var også trommeslageren fra Caligaris Kabinett, Bjørn Myhre, og forfatteren og munnspilleren Tor Ulven. Ellers spilte Knut Omholt bass og Aksel Sandberg piano, orgel og sologitar. Bandet levde i fem år (1987-92) under flere navn, Lights Out, Blue Masters og Blue Comfort. Ragnar Haakenstad erstattet Bjørn Myhre på trommer i 1990.

radiokommunikasjonung og ariskhuit feldttor ulven

Svarte Svingende ble startet høsten 1992 av Terje Emberland (gitar), Torstein Arisholm (piano) og Jon Husø (sang). Ganske snart kom Kjartan Selnes med på sax og klarinett og Kåre Larsen på bass. Bandet spilte i begynnelsen standardlåter innen swingjazz-sjangeren. Etter hvert ble de fleste tekstene gjendiktet til norsk. En rekke egne melodier og tekster kom også til utover året 1993, og nå kom også Thor Steffensen inn som trommeslager i bandet.  Dag Skaare erstattet Kåre Larsen på bass høsten 1994. Svarte Svingende hadde da følgende besetning:

Svarte Svingende 1994-96:

 

Dette mannskapet gikk i studio i mai 1995 og spilte inn fire sanger: "Er'ikke det ene så er'e det andre", "Du lever i en annen sfære", "Bli meg til Hokksund" og "Er det bare for at arten skal formere seg?". Disse fire melodiene ble utgangspunkt for en serie som gikk i NRK P1 på fredagskveldene høsten 1996. Serien gikk i tolv uker med tittelen "Typisk fredag". Hver episode besto av en sang med sketsj og kjenningsmelodi. I desember ble det sju nye episoder, nå under vignetten "Førjulsklunk", med en ny julesang hver kveld i en uke. Alle ble skrevet, arrangert og spilt inn i løpet av 14 dager. Kjartan Selnes hadde nå sluttet i bandet, og Anders Lønne Grønseth kom inn på tenorsax under  innspillingene i NRK. Nå var også Thor Steffensen på vei ut av Svarte Svingende, og på juleinnspillingene ble han erstattet av Ragnar Haakenstad på trommer. Sommeren 1997 ble det nok en radioserie, denne gang i Reiseradioen, "Sommer i Buktviksund". Og denne høsten kom Thorsten Thorstensen inn som ny trommeslager.

Svarte Svingende 1997-99:

Selv om Torstein spilte noe alt-sax, var hans plass først og fremst ved tangentene. Svarte Svingende trengte med andre ord en ny saxofonist. Han dukket opp med navnet Anders Brunland og kom med i bandet ved inngangen til året 1999. Anders var også en dreven orkesterleder og arrangør med bakgrunn fra Prime Time Orchestra og High Tune, og han omarrangerte noen av sangene fra "Førjulsklunk". Svarte Svingende gikk i studio i oktober 1999 og spilte inn juleCDen "En bløt pakke fra Svarte Svingende" med tre av sangene fra "Førjulsklunk". Med på denne innspillingen var også Atle Tømmervik (trompet), Erik Johannessen (trombone), Marianne Herrestahl (cello), Remigiusz Kossacz (gitar) og Arne Forsgren (congas), samt korister fra sanggruppen Vocalas.

Far og sønn: Odd og Anders Brunland
Hosle hagefestival 2006
  

Noe tid etter dette kom faren til Anders, Odd Brunland, med i bandet på trombone. Og han var med på Svarte Svingendes to neste CD-innspillinger, "Døgnfluesanger" våren 2002 og "Trist og leit", som ble ferdig i 2007.

Svarte Svingende ca. 2000 -- 2007:

   
  
    

På disse to CDene var det også noen gjestemusikere: Tov Ramstad (cello), Ida Lind (vokal), Ragnar Haakenstad (perkusjon) og Jons sønn Tancred H. Husø (trompet).

I 2005 var Svarte Svingende igjen i studio i NRK, denne gangen i Radioteateret. I en episode av Knut Gribb "Sfærenes musikk", skrevet av Terje Emberland og Bernt Roughtvedt, sang nemlig Hans Koch- Hansen (spilt av Kaare Conradi) 30-tallsslageren "Drøm" akkompagnert av Svarte Svingende.

Svarte Svingende i Radioteaterets studio med Kåre Conradi og strykere fra Kringkastingsorkesteret. Fra venstre: Thorsten Thorstensen, Terje Emberland, Torstein Arisholm, Kåre Conradi, Anders Brunland, Atle Sponberg, Stine Aarønes og Dag Skaare. Kåre Conradi

Etter "Trist og leit" ble det noen endringer i besetningen igjen. Odd gikk av med pensjon, og Nikolaj Kunøe erstattet Dag Skaare på bass.

Svarte Svingende 2007 - 2010:

 
    
    
 

Vinteren 2009 flyttet Svarte Svingende fra sitt øvingslokale i Oslo sentrum ut på gamle Fornebu lufthavn. I en tidligere undervisningsbrakke ble det gjort demo-innspillinger av en del nye låter. Thorsten søkte om å få gå av med AFP, og etter å ha plukket ut Arne Forsgren som sin etterfølger, flyttet han til Arendal. Og Svarte Svingende tok inn på hotell. Det vil si at bandet begynte å øve på Øvingshotellet.

I 2011 ble noen av innspillingene fra Fornebu mikset og produsert i Jons hjemmestudio, etter hvert kalt Bishop Road, i Bispeveien i Bærum. Her ble også noen flere nye låter spilt inn fra grunnen av, og den foreløpig siste CDen fra bandet ble gjort ferdig i løpet av høsten.

 

Svarte Svingende fra 2010:

   

Svarte Svingende mai 2011: Jon / Anders / Torstein / Terje / Nikolaj / Arne